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Fire Fee Faq’s 

 

Q: When was the current (50$) fire fee established? 

 A: 2012 

 

Q: Has there been any increase of the fire fee since 2012? 

 A: No 

 

Q: Doesn’t my property taxes pay for fire/ems protection? 

A: No, the only funds county departments receive is from 

fire fee’s 

 

Q: Does Alabama Law authorize a Fire Protection District to 

charge fee’s and/or rates? 

A: Yes, § 11-89-7 

(a) The district shall have the following powers…: 

 

(b) (10) To furnish and provide fire protection service 

in the service area or in any part thereof upon such 

reasonable terms and for such reasonable rates and 

consideration as the board may prescribe; 
 

 

 

 

 



 

Q: Who sets the rates and/or fees for the Fire Protection 

District? Does the public get to vote on the rates? 

A: Much like water/sewer rates, building permit fees, 

trash fees, etc the rates are set by the governing board 

and not subject to public vote. 

 

Q: Does Alabama law spell out any specific requirements related 

to the amount Fire Protection Districts should charge as fees & 

rates? 

 A: Yes. Code of Alabama § 11-89-12 states: 

Rates, fees, and charges for fire protection service 

rendered by the district from any of its fire protection 

facilities shall be so fixed and from time to time revised 

as at all times to provide funds at least sufficient to: 

(1) Pay the cost of operating, maintaining, repairing, 

replacing, extending, and improving the systems and 

facilities or either from which such services are 

rendered; 

(2) Pay the principal of and the interest on all bonds 

issued and obligations assumed by the district that are 

payable out of the revenues derived from operation of 

those systems and facilities as the said principal and 

interest become due and payable; 

(3) Create and maintain such reserve for the foregoing 

purposes or any of them as may be provided in any mortgage 

and deed of trust or trust indenture executed by the 



district under this chapter or in any resolutions of the 

board authorizing the issuance of bonds, the assumption of 

any obligation or the acquisition of any such system or 

facility; 

 
Q: Are there any other fire protection districts in our area? 

A: Yes: Beulah Fire & East Alabama Fire are both organized 

under the same section of Alabama Code as the Smiths 

Station Fire Protection District 

 

Q: How did you come up with the rates that are being charged by 

the Smiths Station Fire Protection District? 

A: The new rates are exactly the same as the rates being 

charged by Beulah Fire District 

 

Q: When will the new rates go into effect? 

 A: October 1, 2022 

 

Q: How will I receive my bill from the Smiths Station Fire 

Protection District? 

 A: Your bill will arrive in the mail  

 

Q: How can I pay my bill?  

A: you will be able to mail a check, use your bank’s bill 

pay features, or pay online using a credit/debit card 

 

Q: How often will I be billed? 

A: Initially everyone will be billed on a monthly basis. 

If you prefer you can request to be billed annually. 

 



 

Q: I am renter, who is responsible for the fire fee? 

A: Just like the existing fire fee and trash fees, etc the 

property OWNER is responsible. If you’re a renter and get 

a bill please notify our office so that we can correct the 

error in our system. 

 

Q: What about the old fire fee? 

A: You will see a prorated credit on your bill each month 

for the current fire fee until it expires. 

 

Q: Why don’t you add the new fire fee to our water bill like 

other departments do? 

A: This was discussed. However, there was two main issues 

with doing this. First, we are a separate entity from the 

water companies that we serve. Second, our coverage area 

has two different water companies, and this would have 

presented an unnecessary complication. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Q: I thought everyone paid a flat 50$ per year under the old 

fire fee, how come your presentation shows an average of 40$ 

was paid per household? 

A: This is a common misconception. The old fire fee was 

based primarily on “roof tops” of buildings (including 

sheds, barns, etc) that were larger than a certain minimum 

square footage.  

 

As a result, a single-family homeowner would pay 50$ per 

year. If that single-family homeowner also had a large 

shed or barn, they would be charged 100$ or more per year 

under the old system depending on how many outbuildings 

they had. 

 

However, a duplex that contains 2 separate “living units” 

would only pay 50$ per year under the old system. 

Likewise, an apartment building with 24 separate “living 

units” under a single roof would also only pay 50$ per 

year under the old system.  

 

This is why the new system of billing is based on “living 

units” and not “roof tops”. Using our example from above 

of a duplex they were only paying 25$ per “living unit” 

per year under the old system and in our example apartment 

building they were only paying $2.08 per “living unit” per 

year under the old system.  

 

 

 

 



Q: What about hardship cases? 

A: A process similar to the one in place at Beulah Fire is 

being developed and more information will be available 

soon. 

 

Q: Is this taxation without representation? 

A: No. The Board of Directors for the Fire Protection 

district are nominated and approved by your elected 

officials. This is the same process used by the water 

board and many other government functions. 

 

Q: Why didn’t we get to vote on this? 

A: Fire Fees are no different than any other fee’s, think 

electricity, garbage, water, business licenses, fines, 

building permit fees, copy fee’s, police and sheriff 

budgets, etc. If government had to hold a vote on every 

fee charged government would be unable to function. 

 

Q: Why wasn’t this communicated in advance? 

A: It was. Mailers went out in September 2022 to every 

address in the district and were delivered by USPS. A town 

hall meeting was held and streamed online. A playback of 

that meeting is available online. This was on the City 

Council agenda and was posted as a public notice in 3 

places in the city. The city council meeting was broadcast 

on CTV Beam Ch 9. This was on the County Commission 

agenda, which is broadcast on their website and available 

for play back. It was on every news station and every 

newspaper. It was posted to all the Facebook groups. It 

was on our website. 



Q: Why didn’t you just add this to our property tax instead of 

sending a separate bill? 

A: We agree that this would have been a much easier 

transition, however it was not an option. 

 

Q: Should I get a bill for vacant land? 

A: No. The fire fee is based on living units. If you 

inadvertently received a bill for vacant land, please send 

an email to help@fire.smithsstational.gov with the details 

and we will get it fixed for you. 

 

Q: I have a Phenix City or Salem mailing address; do I live in 

Smiths Station Fire & Rescue’s coverage area? 

A: Maybe. You mailing address has more to do with which 

post office services your house. We have lots of Phenix 

City and Salem addresses in our coverage area. Please 

check the boundaries map on www.ssfr.link/faq or send us 

an email with your specific address to 

help@fire.smithsstational.gov and we will look it up for 

you 

 

Q: How did you decide who and where to send bills? 

A: We received a report from the county that listed every 

parcel of land with an assigned address, that was charged 

the 2012 fire fee for Smiths Station Fire & Rescue. This 

report contained over 15,000 individual addresses. With 

limited volunteer labor we made an attempt to verify as 

many as possible. We understand that some bills may 

contain errors, with limited volunteer labor we had to 

make the decision to deal with the errors as they arise. 



Q: Why don’t I have a fire hydrant near my home? How do I get a 

fire hydrant installed near my home? 

A: Fire Hydrants are installed and maintained by Water 

Utilities. Please contact which ever water utility you 

purchase water from for more information about hydrants. 

 

 

 


